Followers

Monday, 19 December 2016

To talk a bit about HistoryTweet 19th Dec 2016 

" 
Tahu kenapa ada kaum Cina dan India di Tanah Melayu? Sebab British yg bawak masuk. Sebab apa? Sbb penduduk asal malas nak bekerja."


Tweet ini adalah responds kepada seseorang yang mahukan kerajaan menyediakan pekerjaan kepada lepasan graduan yang bersesuaian dengan kelayakkan yang diperolehi. Pada dia Graduan perlu memilih kerja, kerana kerja yang sedia ada tidak sesuai dengan apa yang difikirkan mereka layak.

Kalau Graduan yang setiap semesta dekan nak memilih kerja dalam bidang dia itu masih  boleh diterima. Tapi graduan yang lulus ala ala kadar tapi tetap mahu kerja yang sama seperti apa yang telah dipelajari di institusi-institusi pengajian tinggi. Memang layak dihempuk dengan cermin.

- Point Pertama

Kita sepatutnya lihat pada kehendak pasaran pekerjaan yang akan ada bila seseorang itu tamat pengajian. Contoh, sebelum masuk belajar, kita tahu negara perlukan orang dalam sektor pembangunan. Kita pilih la belajar dalam bidang, architecture ke, engineering ke, perancangan bandar dan wilayah ke. Itu make sense. Bukan masuk belajar dalam bidang fesyen contohnya dan berharap Kerajaan sediakan pekerjaan untuk bidang itu pada waktu seseorang itu tamat belajar.

Bukan nak kutuk orang yang belajar fesyen. Sebab kalau niat nak buat business sendiri dengan apa yang telah dipelajari itu tidak menjadi masalah langsung. Cuma bergantung harap pada kerajaan untuk sediakan segalanya yang buat saya sedikit marah.

- Point Kedua

Tentang bekerja dan kaitan pekerjaan dengan apa yang dipelajari di Institusi pengajian tinggi.

Bila kali terakhir anda lihat iklan pekerjaan kosong?
Pada waktu sekarang ni, Iklan kerja kosong akan ada tulis "Diploma/Degress in ANY field"
Maksudnya di situ, Apa yang anda pelajari itu tidak penting, cuma perlu ada sijil Diploma atau Degree. Kerana majikan perlukan pekerja yang ada qualification sahaja. Tentang kerja mereka akan berikan training.

Mana ada company hire fresh grad dan terus suruh dia buat kerja dengan mengatakan "Dulu awak study belajarkan benda ni, sekarang awak buat" Mesti dia akan ajar cara syarikat tu beroperasi.

- Point ketiga

Tentang Pekerjaan yang sesuai dengan apa yang dipelajari.

Saya bagi contoh perakaunan. Setiap 6 Bulan berapa ramai graduan yang tamat belajar? Cuba kira untuk satu University ja dulu. Satu course dalam 500 pelajar yang grad diploma, 500 orang yang grad Degree. 1000 orang mencari pekerjaan. Itu baru satu universiti. Kalaiu campur semua universiti dengan kolej kolej yang ada lagi. Kita buat anggaran minima 5000 orang yang grad setiap 6 bulan dalam setahun. Takkan setiap 6 bulan akan ada kekosongan ??? Kalau pihak swasta sendiri tak mampu nak sediakan peluang pekerjaann yang banyak. Lagikan pulak pihak kerajaan. Kalau ada pun gaji yang kerja kerajaan tidak setinggi yang di harapkan. Mana korang nak kerja?Realitinya. Kau kene cari pekerjaan dalam apa ja bidang sekalipun dan bina kerjaya kau dari situ.
Ini untuk orang Melayu khususnya. Orang India dan Cina mereka dah cukup bekerja keras untuk dapatkan pekerjaan dan berniaga sendiri serta buat apa saja untuk mendatangkan pendapatan.


Melayu malas untuk kerja yang berat berat, tapi nak kan gaji yang tinggi. Kalau boleh lepas abes belajar dapat kerja yang boleh bagi gaji RM3000 sebulan untuk permulaan.

Melayu kene sedar mereka juga pendatang, sama seperti Kaum Cina dan India, cumanya Kaum Melayu lebih lama berada di Tanah Melayu dan membina kerajaan sendiri oleh Sultan Sultan.
(Bukan nak hina system di Raja Malaysia) cuma terfikir ja. Macamana orang dulu dulu boleh angkat seseorang itu menjadi Raja mereka,


Pada buku sejarah umum Malaysia, ada menyatakan bahawa British mengamalkan system pecah dan perintah. Melayu di kampung-kampung, India di Estate, Cina di Bandar.

Tapi Kaum India dan Cina telah ada di Tanah Melayu sebelum penjajahan British lagi kerana datang berdagang. Kalau malas nak cari buku boleh try baca blog ni

https://devology.wordpress.com/2010/02/16/the-true-history-of-malaysia/

Waktu zaman pemerintahan British, mereka menghadapi masalah tenaga buruh kerana Kaum Mejoriti di Tanah Melayu lebih gemar untuk bercucuk tanam, menangkap ikan, mengerjakan kebun. menjahit, bertukang dan macam-macam lagi. Mereka tidak mahu bekerja di lombong-lombong biji timah atau dalam pembinaan landasan keretapi kerana tidak mahu menjadi kuli kepada penjajah selain kerja itu berat pada mereka yang telah terbiasa dengan kerja-kerja mudah. Mereka lebih selesa dengan kehidupan mereka yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

"Dalam dunia dimana perubahan adalah pasti, berdiri pegun hanya megundang bahaya" - Unknown


British mengambil langkah untuk mengambil tenaga buruh dari China dan India. Tenaga buruh dari India adalah kerana mereka mempunyai kepakaran dalam membina landasan kereta api. China pula kerana kepakaran dalam melombong.

Kalau awak cuma baca Sejarah dari buku teks sekolah, baik awak diam dari memberikan pandangan. Kerana buku sejarah masih menceritakan kebaikkan British dan keburukkan Jepun. Menceritakan Bintang Tiga adalah komunis dan tidak menceritaka bagaimana Bintang Tiga membantu menjaga keamanan selepas Jepun meyerah diri di Malaya.

Chin Peng yang dikatakan ketua komunis itu pernah dianugerahkan pingat oleh British kerana usahanya menentang Jepun dalam perang dunia kedua.

Pernah terfikir kenapa banyak tempat di Malaysia ada nama "Kampung Melayu" / "Kampung Baru"
cuba kaji pasal nama tu nanti tahulah cerita sebenar tentang British di Tanah Melayu selepas perang dunia kedua. Saya malas nak cerita nanti lari dari apa yang nak di sampaikan.


********

Melayu dahulu dan Melayu sekarang tiada beza, Malas dan memilih kerja. Bila mana waktu sekarang di kilang-kilang, projek bangunan, malah di stesyen minyak pun mengunakan tenaga buruh asing.
(Cilaka di pam minyak bila nak tanya jalan) Yang mereka tahu, bangunan itu siap dan berbangga jadi rakyat Malaysia.

Sejarah bukan mungkin berulang, Sejarah telah pun berulang. Sama saja Melayu pada tahun 1960'an yang tidak percaya dengan kepimpinan Tunku Abdul Rahman dengan Tahun 2016 yang tidak percaya dengan kepimpinan Dato Seri Najib. Tapi persamaannya, kedua-dua orang ini di paksa undur oleh orang yang sama.- Tun Mahathir Mohamad.

Saya tidak berminat untuk menceritakan apa yang terjadi. Jadi research dan bacalah sendiri.
Sesungguhnya sejarah itu ditulis oleh orang-orang yang menang. Cuba cari orang yang kalah dan tanya tentang cerita dari pandangan mata dia pula.

                                                                    **********

Apa yang saya marahkan adalah golongan Kaum Melayu dalam bidang pekerjaan. Sepanjang Career saya, saya telah bekerja dengan 5 syarikat antarabangsa. Bermula dari Standard Chartered Bank, Hanjin Shipping, Benline Agencies, Agility Logistics dan Sekarang Arrow Components. Melihat kaum sendiri sangat menyedihkan. cuba untuk membela tapi memakan diri.

Dalam syarikat yang saya pernah kerja, Saya lihat ada sedikit rasist di mana majikan memilih untuk memberi pekerjaan kepada suatu kaum itu sahaja walaupun kelayakkannya jauh beza dengan posisi yang ditawarkan. Tapi saya terdiam setelah berjaya memujuk mengambil pekerja Melayu namun tidak memenuhi tahap yang dijangkakan. Apa yang saya lihat, kaum yang tidak punya kelayakkan itu, bekerja hingga lewat malam dan belajar untuk membuat tugasannya dan dalam masa yang singkat sudah boleh menguasai bidang itu. Kaum saya pula berhenti setelah dua minggu kerana tidak mahir menggukan komputer katanya dan mencari kerja di kilang. Macam-macam alasan yang saya lihat dan sedih kalau nak ceritakan.

Waktu sekarang pun, bila saya interview graduan yang ingin bekerja saya rasa nak tembak sekor sekor. Datang dengan pakaian selekeh, rambut panjang, minta interview dalam bahasa Melayu kerana katanya "Kita sama-sama Melayu". Dalam mereka saya ada lihat diri saya yang dahulu. Tapi saya tidak seteruk itu. Saya cuma lihat kebodohan saya yang dulu. Yang tidak research tentang company sebelum datang interview dan lain-lain lagi.

                                                         **********************
Berikut komen di twitter yang sempa saya ambil dan nak jawab."Bukan malas bro. Tapi kalau kau dijajah nak ke kau jadi balaci si penjajah?" -


Persoalan sekarang, anda adalah seorang Boss atau masih Balaci ? Hingga ke hari ini kita masih lagi dijajah tanpa kita sedar. Penjajahan adalah sesuatu yang negatif, Kalau kita ambil yang positive, banyak yang boleh kita pertingkatkan kerana mendapat ilmu dari luar.

Seperti contoh: Kaum Nelayan pd waktu dahulu yang hanya tahu membina perahu. Tapi kemudian telah diajarkan pula membina kapal layar. Lebih banyak hasil laut yang dapat diperolehi dari menjala ikan dengan perahu bukan?"lain kali pi sekolah belajar sejarah tu kasi hadam kalau tak jadi camni" (gadis berkening pelik)
"Cabut kelas sejarah atau tidur masa kelas ni. Hm" -


Kalau cuma belajar Sejarah dari buku-buku Sejarah di sekolah, sebaiknya anda cuba cari sejarah yang benar dan bukannya sejarah yang ditulis oleh orang-orang yang menang.
"Your hypothesis is wrong but yeah, melayu memang pemalas. Tapi kok mana pun mati-mati dorang tak mengaku" -

Bro, kalau kau baca blog ni, lepas aku tulis sedikit hujah dekat atas. Kau masih rasa hypothesis aku salah ke? kalau ya, nanti kita bincang semula dengan hujah kau pula.
"baca buku ni dulu baru layak komentar sejarah kapitalisme kolonial" -Saya akan cari buku ini dan baca. Terima kasih atas cadangan yang diberi.

No comments:

Post a Comment